Un grup on tots quatre conjunts sumen un sol punt després dels empats que es van produir a la primera jornada: empat a 2 al Camp Nou entre Barça i Milan; i empat a 1 entre el Plzen i el BATE.
Precisament, aquest últim és demà-passat el rival del conjunt blaugrana. Però qui és el BATE Borisov? Per a la gran majoria aquest equip bielorús és un club semi-desconegut (o desconegut del tot) i que a priori hauria de ser un titella en mans d'un Barça que està pletòric de forma.
El BATE, com gran part dels equips ucrainians i bielorussos, és un conjunt fundat fa relativament poc temps. El club neix l'any 1973 sota el nom de Berezina Borisov i va participar fins el 1991 al campionat de lliga de la Bielorrússia soviètica (un campionat que estava integrat en les categories regionals de la lliga de la URSS i que va desaparèixer l'any 1991 com a conseqüència de la dissolució de l'Unió Soviètica).
L'actual BATE va guanyar tres lligues durant aquell període (els anys 1974, 1976 i 1979) fins que l'any 1992 es va fundar la Vysshaya Liga, la que actualment és la Primera Divisió de futbol a Bielorrússia. La dissolució de la URSS, doncs, també va tenir les seves conseqüències en el món de l'esport propiciant, entre d'altres coses, la desaparició de la Lliga de futbol de la URSS i la creació de noves lligues en cadascun dels territoris que formaven part de la Unió Soviètica; entre ells Bielorússia.
L'any 1992 neix, doncs, la Primera Divisió d'aquest país i, tot just un any després, el Berezina Borisov passa a anomenar-se Fomalgaut Borisov (denominació que va mantindre fins al 1996 quan va adoptar el nom actual: BATE Borisov).
Després de dos ascensos consecutius, l'any 1998 va debutar a la Primera Divisió en una temporada en la que va acabar sent el subcampió. Un any després va guanyar el seu primer títol de lliga i va ser, aleshores, quan va començar el seu domini triomfal en aquesta lliga. El BATE es va proclamar campió els anys 2002, 2006, 2007, 2008, 2009 i 2010.
L'actual campió bielorús també és l'actual líder de la competició al seu país. Quan es porten disputades 25 jornades de lliga, el BATE és primer amb 11 punts més que el Shakhtar Soligorsk (no confondre amb el Shaktar Donetsk rival del Barça la passada Lliga de Campions) i ve d'empatar a 1 en l'últim partit davant del Belshina Bobruisk.
La d'aquest any és tot just la segona participació del BATE a la Lliga de Campions. El conjunt bielorús va participar per primer cop en la màxima competició europea l'any 2008, temporada en el que va quedar enquadrat a la fase de grups amb el Reial Madrid, la Juventus i el Zenit de San Petersburg. El BATE va quedar últim de grup i, per tant, no va passar a la següent ronda.
El conjunt bielorús ha aconseguit el bitllet per a aquesta edició de la Champions després d'eliminar en l'última ronda prèvia al conjunt austríac del Strum Graz (empat a 1 a casa; i victòria per 0 gols a 2 a la tornada). Malgrat que juntament amb el Plzen haurien de ser les dues ventafocs del grup, el BATE aspira a donar la sorpresa (com va fer el Copenhagen la temporada passada) i classificar-se per primer cop per als vuitens de final de la Lliga de Campions. Si més no, aquest és el desig del seu entrenador Viktor Goncharenko que a la prèvia del partit davant del Barça ha declarat que els blaugranes no són invencibles i que el seu objectiu és passar a la següent ronda.
Goncharenko és conegut al seu país com el Guardiola de Bielorrússia per la seva joventut (només 34 anys) i el seu atreviment sobre el terreny de joc. Goncharenko, que com a futbolista es va haver de retirar amb només 25 anys per culpa de les lesions, entrena el BATE des del 2007 i és l'entrenador més jove que a dirigit mai a un equip en una fase de grups de la Lliga de Campions. El seu debut europeu a les banquetes el va fer l'any 2008, amb només 31 anys, i davant del Reial Madrid.
Malgrat el sobrenom amb el que és conegut, Goncharenko i Guardiola no s'assemblen en res més enllà de la joventut, ja que el tècnic bielorús no aposta per un futbol tant creatiu com el del Barça, com tampoc per un mateix esquema tàctic.
El BATE sol jugar amb un 4-2-3-1 amb un sistema defensiu molt rocós, estàtic i rigorosament tàctic (similar al que trobem a Itàlia) i una davantera poc ràpida però tècnica i efectiva.
L'onze amb el que el BATE s'enfrontarà demà-passat al Barça estarà integrat, molt probablement, per aquests jugadors:
PORTERIA
Sota pals el titular és Aleksandr Gutor. Es tracta d'un porter jove (només 22 anys) i de molta envergadura (1,90 cm.). Es un futbolista molt fiable sota pals, però que malgrat la seva envergadura pateix en excés amb el joc aeri ja que no sap mesurar bé les seves sortides.
DEFENSA
En defensa, Goncharenko apostarà per quatre defensors. Al lateral dret hi actuarà Aleksandr Volodko, un migcampista defensiu reconvertit al lateral que gaudeix d'una bona visió de joc i un notable xut des de llarga distància. Malgrat tot, el Barça hi podria trobar una mina en aquesta banda, ja que Volodko no es caracteritza per ser un futbolista ràpid ni amb una gran resistència.
El seu homòleg a la banda esquerra serà, previsiblement, Maxim Bordachev. Com Volodko, es tracta d'un lateral reconvertit, ja que preferentment actua com a interior. Bordachev és un esquerrà que peca de ser poc rigorós tàcticament (perd la posició fàcilment) però que dribla molt bé i que en fase creativa (actuant com a interior) és mou com a peix a l'aigua.
Finalment, la parella de centrals la formaran Marko Simic i Yegor Filipenko. El primer és un defensa serbi amb bona planta (1,86 cm.) i que va molt bé de cap tant en accions defensives com ofensives. Té una més que correcta sortida de pilota i té facilitat per sumar-se en atac (un perfil similar al de Gerard Piqué). Finalment, i malgrat tractar-se d'un defensa, és també un jugador a tenir molt en compte en atac ja que és un perill a pilota aturada. En la eliminatòria davant de l'Sturm Graz va anotar dos gols idèntics després de rematar de cap al fons de la xarxa dues faltes llançades per l'especialista en aquesta disciplina: el migcampista Baga.
Al costat de Simic i serà el bielorús Filipenko. Un futbolista molt alt (1,94 cm.) i que brilla en el joc aeri. És una arma de dobla tall davant d'un equip amb una mitjana d'alçada tant baixa com la del Barça. Filipenko és letal en el remat de cap, però peca de ser excessivament lent i imprevisible (dos handicaps que haurà de tenir molt en compte la davantera blaugrana).
MIG DEL CAMP
Al mig del camp Goncharenko apostarà per un doble pivot amb Edgar Olekhnovich i Dmitri Baga. Baga és un futbolista tot-terreny (una espècie de Lass Diarra per fer un símil més proper) i que ocupa tota la zona del mig del camp. Malgrat ser un futbolista tot-terreny és curiós el fet que és un futbolista amb poc fons físic i que, per tant, patirà molt si el Barça aconsegueix desplegar el seu joc de toc al mig del camp. A més, també peca de certa inexperiència, ja que només té 21 anys.
Amb tot, com ja hem dit anteriorment, Baga és l'especialista de l'equip a pilota aturada i un autèntic perill si té la possibilitat d'executar faltes prop de l'àrea rival.
Al costat del jove Baga i serà Edgar Olekhnovich. Es tracta d'un futbolista que es compenetra a la perfecció amb Baga ja que mentre que el primer té l'objectiu de crear joc, Oleknovich és l'encarregat de destruir el del rival. Es tracta d'un mig campista defensiu però que no és maldestre amb la pilota als peus, ja que és ambidextre i té una gran visió de joc.
MITJA PUNTA
Goncharenko aposta, habitualment, per una línia de tres mitjes puntes que poden ocupar, tots ells, qualsevol de les tres posicions. D'esquerra a dreta jugaran Renan Bressan, Filip Rudik i Artem Kontsevoi.
Renan Bressan és un dels dos futbolistes brasilers de l'equip (juntament amb el davanter Alex Porfirio) i dels pocs futbolistes que no és bielorús. De fet, al BATE només hi juguen 4 futbolistes que no són del país: els citats Bressan, Porfirio i Simic, com també el davanter Mateja Kezman. Bressan, que actuarà a l'extrem esquerra, és l'home més creatiu de l'equip: excel·lent tècnicament, perillosíssim a pilota aturada, molt jove (només 22 anys), ambidextre i amb una capacitat de desequilibri notable.
A la mitja punta hi serà Filip Rudik, un futbolista molt polivalent i tècnic que és capaç d'actuar en qualsevol posició de la medul·lar però que és molt poc solidari en defensa.
I a l'extrem dret hi trobarem a Artem Kontsevoi. Jugador que pot actuar tant de davanter com d'interior dret amb un rendiment excel·lent. A diferència de Rudik, no dóna una pilota per perduda gràcies al seu magnífic desplegament físic i solidaritat defensiva (un perfil molt semblant al de Pedro). Malgrat no ser un futbolista molt alt (1,77 cm.) és molt solvent en el joc aeri i només peca de ser, en ocasions, excessivament dur i amb un caràcter conflictiu.
DAVANTERA
I qui s'haurà de barallar demà amb el Piqué, Puyol i companyia serà l'autèntica estrella de l'equip: el veterà davanter Mateja Kezman.
L'estrella de l'equip: Mateja KEZMAN
Sens dubte el futbolista més conegut d'aquest BATE plegat de futbolistes joves i semi-desconeguts. Kezman, davanter serbi de 32 anys, el recordem tots pel fugaç pas que va tenir per l'Atlético de Madrid on només s'hi va estar un any: la temporada 2005-2006.
Kezman, a més, a jugat en d'altres equips de renom com el PSV Eindhoven, el Chelsea, el Fenerbahçe, el Paris Saint Germain o el Zenit de San Petersburg. És, doncs, un futbolista que si ve s'ha empapat de multitud de cultures futbolístiques, mai ha acabat d'oferir el rendiment que prometia de jove quan va despuntar al Partizan i a Holanda.
El serbi ha fitxat pel BATE aquest estiu per venir a cobrir la baixa de llarga durada de Vitali Rodionov, autèntica estrella de l'equip i el màxim golejador de la història de l'equip. Un Rodionov que, per cert, no podrà participar en cap dels partits d'aquesta fase de grups degut a la citada lesió.
Kezman, tot i ser a hores d'ara el jugador més perillós, està lluny de la seva millor forma i nivell. Encara s'ha d'acabar de compenetrar amb els seus nous companys, però pot ser un futbolista molt a tenir en compte sobretot si la defensa del Barça no està atenta. Es tracta d'un davanter molt oportunista i que es mou molt bé dins l'area. Té un potent xut amb la cama dreta i és prou solvent en el joc aeri.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada