28 d’octubre del 2011

El proper rival: R.C.D. MALLORCA

Desena jornada del campionat: Barça - Mallorca

Dies d'incerteses els que ha viscut el Barça aquesta darrera setmana després de la victòria per la mínima davant del Granada en un partit on els blaugranes, certament, no van oferir la millor imatge.
Malgrat tot, els 3 punts van acabar viatjant cap a Barcelona en un matx que es podria resumir fàcilment amb un "patir avui per gaudir demà".

Però la competició no deixa temps per relaxar-se ni per recrear-se en la ressaca de l'últim partit. El Barça rep aquest dissabte la visita del Mallorca al Camp Nou en la que és la desena jornada del campionat.
Els blaugranes saltaran a l'Estadi com a tercers classificats amb 21 punts; un punt menys que el Reial Madrid que és segon (22 punts) i a dos del Llevant (23) que per segona jornada consecutiva es manté en la part més alta de la classificació.

Així doncs, si el Barça vol recuperar el liderat haurà de guanyar al Mallorca i esperar que els madrilenys no guanyin a Anoeta davant de la Reial Societat (dissabte a les 22:00 hores) i que el Llevant no sumi els 3 punts en la seva visita a Osasuna (diumenge a les 16:00 hores).


Un club amb problemes dins i fora del camp

El Mallorca arriba al Camp Nou com a 13è classificat després d'haver sumat 9 punts en 9 jornades. Els balears estan a la zona tranquil·la de la classificació, però no es poden adormir ja que només els separen 2 punts de la zona de descens.

El conjunt capitalí, doncs, no arriba en el millor moment per enfrontar-se al Barça. Els homes entrenats per Joaquín Caparrós venen de perdre a casa en l'última jornada davant de l'Sporting de Gijón per un ajustat 1 a 2 i oferint una pobre imatge davant de la seva afició en un partit on els asturians van acabar remontant l'1 a o inicial que van aconseguir els balears.
Menys esperançadores són encara les xifres de l'equip fora de l'Iberostar Estadi on els mallorquins encara no saben el què és guanyar i acumulen dues derrotes i dos empats. No sembla, doncs, el millor moment per enfrontar-se a l'actual campió de la Lliga.

Per si no fora poc, el club tampoc viu el seu millor moment als despatxos. L'actual president, Llorenç Serra Ferrer (ex-entrenador del Barça la temporada 2000/01), ha perdut gran part del recolzament de la seva afició i les arques del club estan des de fa molt de temps en números vermells.
Institucionalment els mallorquins han viscut uns últims mesos molt convulsos. La pretemporada ja va començar moguda amb un Michael Laudrup encès amb la directiva per no satisfer les demandes en fixatges que havia fet al llarg de l'estiu. L'entrenador danès, a més, va veure com un dels fixatges d'última hora del club, el davanter Marvin Ogunjimi (que venia a cobrir la baixa de Pierre Webó), no va poder firmar finalment amb el Mallorca perquè els papers del seu trànsfer van arribar fora del període d'inscripció de fixatges. Aquesta va ser la gota que va fer vessar el got i que va portar a Laudrup a mantenir un creuament de declaracions amb el president lamentant el poc suport i eficàcia de la directiva.
Finalment, unes contundents declaracions del representant del Laudrup atacant a Serra Ferrer van propiciar que el mandatari balear decidís destituit al tècnic danès i apostar per Joaquín Caparrós com a nou entrenador de l'equip.

Laudrup va abandonar el Mallorca a la cinquena jornada deixant a l'equip en 15à posició. La jornada següent, que enfrontava als balears amb Osasuna, va ser l'ex blaugrana Miquel Àngel Nadal qui va agafar les regnes de l'equip de forma provisional.
Finalment, el 5 d'octubre, Joaquín Caparrós va debutar com a nou tècnic balear amb una empat a casa davant del Sevilla (0-0). Després de 3 jornades l'equip a millorat sensiblement i ha estat capaç de plantar cara a equips importants com l'Atlético de Madrid o el València amb els quals ha aconseguit empatar en tots dos casos (1-1 davant dels madrilenys i dels valencians).


Joaquín Caparrós: una aposta segura

La de Caparrós és, per sobre de tot, una aposta segura per part de la directiva balear. Quan va sonar el nom del míster andalús per dirigir l'equip la unanimitat va ser absoluta, tant per part de l'entorn com dels futbolistes.
El tècnic d'Utrera té un llarg i exitós currículum com entrenador de Primera i que avala al cent per cent el seu fixatge pel Mallorca. Caparrós va dirigir durant 5 anys al Sevilla creant les bases d'un equip que uns anys després es convertiria en un dels grans de la nostra Lliga. Després d'abandonar el Sevilla va fitxar pel Deportivo de la Coruña on s'hi va estar dues temporades; fins que el 2007 es va convertir en nou entrenador de l'Athletic de Bilbao. Com a inquil·lí de la banqueta dels lleons, Caparrós es va convertir en un dels personatges més estimats per la afició de San Mamés després de classificar a l'equip per disputar competició europea.
El tècnic andalús va abandonar el Bilbao a finals de la temporada passada per convertir-se en el nou tècnic del Neuchatel Xamax suís. Uns problemes amb el president del club, el magnat rus Andrei Rudakov, que va entrar al vestuari de l'equip armat i criticant fortament l'actuació de l'equip en l'últim partit, van portar a Caparrós ha decidir abandonar la disciplina de l'equip suís.
Va ser aleshores quan se li va presentar l'opció de fitxar pel Mallorca i el tècnic andalús, desitjós d'oblidar la traumàtica situació viscuda al Neuchatel, va acceptar la proposta de Serra Ferrer per convertir-se en el nou entrenador del club balear.

Jokin, com el coneixen a Bilbao, és un entrenador amb un magnífic cartell a la Lliga i que s'ha convertit en un autèntic especialista en potenciar equips que es troben en una situació econòmica i esportiva complicada. El Sevilla i l'Athletic en són un bon exemple, així que no ens hauria d'estranyar que si el tècnic d'Utrera té continuïtat a Mallorca, acabi convertint a l'equip balear en un conjunt que pugui deixar de passar penúries per conservar la categoria i aspirar a curt termini a disputar competició europea.


Caparrós vs. Guardiola: dos apassionats de les banquetes amb estils oposats

Pep Guardiola sembla que li té la partida guanyada a l'actual entrenador del Mallorca. El tècnic català i l'andalús s'han vist les cares 6 vegades amb un balanç favorable a Guardiola de 5 victòries i un empat. Aquests 6 enfrontaments s'han produït amb Guardiola entrenant al Barça i Caparrós com a tècnic de l'Athletic, així que aquest dissabte s'obre un nou panorama.

El blaugrana i el balear són dos tècnics molt similars en la manera en la que viuen els partits, però completament oposats a l'hora de plantejar-los. Són dos personatges molt viscerals i apassionats que s'han fet famosos per la forma com viuen els partits. De peu dret els 90 minuts; corregint les errades; animant als seus jugadors; protestant a l'àrbitre...

L'altre cara de la moneda, però, és la seva filosofia de joc. De sobres és coneguda la passió de Guardiola pel futbol total. Caparrós, en canvi, és un perfil d'entrenador que prioritza enormement el rigor defensiu i exigeix als seus jugadors una intensitat extrema (en aquest darrer aspecte és un perfil d'entrenador molt similar a Marcelo Bielsa). Només cal veure els darrers enfrontaments entre Barça i Athletic per preveure que el de dissabte serà un partit on el Barça haurà de mastegar sorra per sortir airós del matx.

Tanmateix no és un entrenador extremadament amarrategui com podria ser, per exemple, Héctor Cúper. Caparrós és un tècnic que fora de casa prioritza el no encaixar gol, però que quan juga a casa li agrada que el seu equip porti la iniciativa.


El Mallorca 2011-2012: poques cares noves i aposta clara pel planter

Fora del conflicte amb Ogunjimi, l'estiu del Mallorca no ha estat gaire mogut. El club balear ha patit dues baixes molt importants com són les de Webó (Eskisehirspol) i De Guzmán (Vilareal), però donada la complicada situació econòmica del club, ha decidit retocar poc la plantilla i apostar per jugadors de la casa com el tercer porter Yeray Gómez (19 anys); el central Martí Crespí (23 anys); el lateral dret Pau Cendrós (24 anys); el lateral esquerra Kevin García (22 anys); el lateral esquerra Pedro Bigas (21 anys); i el migcampista Tomás Pina (24 anys).

A part dels jugadors que han pujat del filial, el Mallorca també s'ha fet amb els serveis del davanter Tommer Hemed (Maccabi Haifa); el porter Juan Calatayud (Hércules); el central José Manuel Chico (Gènova); el lateral esquerra Pablo Cáceres (Club Atlético Tigre); el lateral dret Gianni Zuiverloon (West Bromwich Albion); el davanter Alejandro Alfaro (Sevilla); i el migcampista Fernando Tissone (Sampdoria).

D'altra banda, a part de les baixes importants de Webó i De Guzmán, el Mallorca ha prescindit aquest estiu dels serveis de: el davanter Óscar Trejo (Sporting de Gijón); el central Rubén González (Osasuna); el lateral esquerra Ayoze Díaz i el porter Germán Lux (Deportivo de la Coruña); el davanter Sergi Enrich i el lateral dret Ximo Navarro (Recreativo de Huelva); i el lateral esquerra Enrique Corrales (Las Palmas).


Un equip defensivament feble i pobre en atac

El Mallorca s'ha convertit en un equip fràgil defensivament aquesta temporada. Si hi ha alguna cosa que ha quedat clara en aquest inici de temporada és que els balears han perdut la firmesa en defensa que els ha caracteritzat les últimes temporades.
Aquest any l'equip ja no és tan sever, contundent ni difícil de superar, sobretot al seu estadi. La principal causa d'aquesta pèrdua d'eficiència defensiva són els numerosos problemes que ha patit la línia defensiva des de l'inici de la temporada. En les darreres jornades han comès errors greus i han encaixat 5 gols a pilota aturada.
És, sens dubte, la zona que més preocupa a Caparrós, que des de la seva arribada s'ha centrat en reforçar la línia defensiva.
Tot i així, les baixes per lesió estan condicionant la seva tasca en excés. El tècnic andalús s'ha vist obligat a modificar la defensa degut a les lesions de Cáceres, Kevin, Zuiverloon i Nunes, que encara no s'han estrenat aquesta temporada.
El Mallorca és, amb 11 gols en contra, un dels equips més golejats; i amb només 8 gols a favor un dels menys golejadors.
De fet, els balears respiren tranquils gràcies als llançaments de penals. Són fins a dia d'avui l'equip més afavorit en aquest aspecte després que els hi hagin assenyalat 4 penals a favor i cap en contra. Si no fos per aquests penals, el bagatge ofensiu del Mallorca seria certament pobre.


Un 4-2-3-1 que dissabte es pot convertir en un 4-5-1

Per el matx davant del Barça, Joaquín Caparrós té les baixes per lesió dels defenses Nunes (en aquest cas de llarga durada), Cáceres i Kevin; i els migcampistes Pina, Aki i Tejera.

Joaquín Caparrós ha utilitzat sempre des que entrena el Mallorca un 4-2-3-1. Un sistema molt utilitzat pels rivals del Barça i que en fase defensiva sol convertir-se en un 4-5-1 amb els dos extrems habituals ajudant en tasques defensvies. El de demà serà un equip que en defensa molt probablement optarà per acumular molta gent en defensa amb dues línies molt sòlides de 4 defenses i 5 migcampistes per sortir ràpid al contraatac.

Amb les baixes que té Caparrós, l'onze més probable serà el que formin: Dudu Aouate en poteria; una línia de quatre defenses amb Pau Cendrós a la dreta, Pedro Bigas a l'esquerra i una parella de centrals formada per Chico i Ramis. Aquesta és una lína defensia que convina dos laterals molt joves i descarats del planter i una parella de centrals solvent i veterana. Bigas i Cendrós es prodiguen molt en atac, però la seva inexperiència la poden acabar pagant en defensa. Són ràpids i tècnics, però han de millor tàcticament.

El mig del camp el formarà un doble pivot amb el veterà Pep Lluís Martí i Fernando Tissone. Dos homes de brega que són molt eficients defensivament, però no especialment prodigiosos a l'hora de generar joc.

Per davant d'aquest doble pivot hi acturà una línia de tres mitjes puntes amb el Chori Castro i Nsue a les bandes i Joao Victor al centre. Castro i Nsue són dos extrems molt verticals, ràpids i profunds que són letals al contraatac; mentre que Joao Victor és un migcentre de caràcter defensiu (també pot actuar de central) que acturà en una falsa mitjapunta ajudant més en defensa que en atac. A l'hora de sortir al contraatac, Joao Victor podria restrassar la seva posició i deixar que sigui Tissone o Martí qui nutreixin de pilota els davanters.

I en punta d'atac i actuarà l'israelià Hemed. Expert en el llançament des dels one metres i perillós en el joc aèri; és un davanter d'area que pateix quan es troba fora del seu hàbitat. Dins l'àrea és perillós amb si troba espais.

1 comentari: