24 d’octubre del 2011

El proper rival: GRANADA

Novena jornada de lliga: Granada - FCBarcelona

Sense temps per pair l'empat davant del Sevilla, la competició de Lliga es reprèn aquest dimarts amb la disputa de la novena jornada del campionat.

El Barça visita l'estadi Nuevo Los Cármenes per enfrontar-se al Granada (20:00h; des de mitja hora abans el podreu seguir a la seu de la Penya) amb la intenció de recuperar el liderat i esvaïr qualsevol indici de dubte. I és que després de l'empat contra el Sevilla, els blaugranes inicien la novena jornada en tercera posició (18 punts) per darrere del Reial Madrid (19) i del sorprenent Llevant (20).





El retorn d'un històric de la nostra Lliga

35 anys després el Granada CF torna a ser equip de Primera. El retorn dels andalusos a la màxima categoria del futbol espanyol no està sent fàcil, però tot fa pensar que no defalliran en l'intent d'aconseguir la permanència. Un objectiu en el que el seu entrenador hi té un paper essencial.

L'entrenador dels granadins és
Fabri González, un clàssic de les banquetes de Segona i que sap treure com ningú suc de plantilles amb futbolistes de poc renom.
Tal i com passa a Gijón amb
Manolo Preciado, Fabri s'ha convertit en pocs anys en un mite vivent per a l'afició del Granada. I és que no és per menys.
El tècnic gallec és l'entrenador del conjunt andalús des del 2010, any en el que va agafar l'equip a la Segona Divisió B i el va ascendir a la categoria de plata. Després d'aquest primer èxit,
Fabri va ser capaç de classificar l'equip la temporada passada en cinquena posició; plaça que donava dret a disputar el playoff d'ascens a Primera. El Granada va sortir victoriós de les dues eliminatories davant del Celta i de l'Elx i va aconseguir l'anhelat ascens 35 anys després.


La formula Pozzo - Granada: la formula de l'exit

El conjunt andalús es nutreix les darreres temporades de jugadors cedits per equips de primer nivell com el Benfica o l'Udinese.
Especialment curiosa resulta la relació amb l'equip italià. Enrique Pina, president del Granada i assistent a Espanya dels assumptes esportius de l'Udinsese (Pina va ser l'encarregat de negociar el fixatge d'Alexis Sánchez pel Barça) va proposar fa uns anys associar-se amb la família Pozzo; la família que dirigeix el conjunt italià. Els Pozzo portaven anys buscant un club estranger amb el qui col·laborar i que servís d'aparador per a alguns dels jugadors que té l'equip transalpí en nòmina. Aleshores va aparèixer l'opció del Granada; un conjunt que aleshores militava a Segona B i a qui els Pozzo volien donar un impuls esportiu importantíssim.

La fòrmula és simple. L'Udinese cedeix futbolistes al Granada i, en alguns casos, fins i tot paga els seus salaris. Es tracta de futbolistes sense lloc al primer equip del conjunt italià, però que tenen una gran projecció i poden ajudar a convertir al Granada en un equip competitiu.
Futbolistes com Nyom, Siqueira, Dani Benítez, Ighalo, Jaime Romero, Alex Geijo i Mikel Rico, claus en l'asens a Primera, pertanyen a l'Udinese i gràcies a aquestes cessions ha augmentat molt el seu valor de mercat.

El projecte dels Pozzo per al Granada és molt ambiciós, ja que contempla que l'equip pugui jugar competició europea a curt plaç. No és un objectiu descabellat si tenim en compte que el Granada fa tot just 3 anys estava perdut per la Segona Divisió B.


Una plantilla molt renovada i més competitiva

El Granada és el conjunt de Primera que presenta més cares noves respecte a la passada temporada. L'equip andalús ha incorporat fins a 15 futbolistes, la majoria d'ells amb experiència a Primera o en el futbol internacional. Aquestes 15 cares noves són: el migcampista Fran Rico (Reial Madrid Castilla); el veterans defenses Noé Pamarot i David Cortés (Hércules); l'extrem francès Yohan Mollo (Mònaco); el porter Júlio César (cedit pel Benfica); el defensa portuguès Jorge Ribeiro (Vitoria de Guimaraes); el migcampista internacional per Portugal Carlos Martins (cedit pel Benfica); el migcampista internacional amb la selecció d'Algèria Hassan Yebda (Benfica); el defensa Pape Diakhaté (Dynamo de Kiev); el davanter Franco Jara (cedit pel Benfica); l'ex defensa de l'Espanyol Moisés Hurtado (Olympiakos); el davanter Ikechukwu Uche (cedit pel Vilareal); el lateral Guilherme Siqueira (Udinese); l'extrem Jaime Romero (cedit per l'Udinese); i l'extrem Dani Benítez, l'estrella de l'equip, i que jugarà per tercera temporada com a cedit al Granada per l'Udinese.

D'altra banda, menys nombroses han estat les baixes. Aquest estiu han abandonat la disciplina del Granada: el davanter Matías Alonso (Zamora); l'extrem Juan José Collantes (Cartagena); el migcampista Juande (Westerlo); el migcampista Óscar Pérez (Cadis); el migcampista Jonathan Golpe (Melilla); el mitjapunta Carlos Calvo (Hércules); el davanter Felipe Sanchón (Hércules); el lateral Antonio Párraga (Real Múrcia); el defensa Jonathan Mensah (Évian); el lateral Álex Cruz (cedit al Sabadell); el lateral Enrique Corrales (Las Palmas); i el davanter Fabián Orellana (Celta).


Un equip amb un clar problema de cara el gol però fiable jugant com a local

El Granada rebrà el Barça en zona de descens. Els andalusos, que són divuitens amb 5 punts, només han sumat 2 dels últims 15 punts en joc. Això sí, estan a només un punt del Getafe que és l'equip que marca la zona de descens. No és, doncs, una situació preocupant ni estranya; i més si tenim en compte la condició de recent ascendit del conjunt blanc-i-vermell.

El que si que preocupa a Fabri i a l'afició és l'evident carència que mostra l'equip de cara al gol. El Granada només ha marcat 2 gols aquesta temporada; unes dades que el converteixen en el pitjor conjunt de Primera en aquest faceta (el Racing de Santander, amb 4, és el segon equip amb pitjor vagatje en aquest aspecte). Malgrat tot, el pal de paller de l'equip en aquest inici de temporada està sent la solidesa defensiva. El Granada és un dels conjunts menys golejats del campionat (10 gols) i només ha encaixat 2 gols a casa en 4 partits.

És, doncs, un equip que sap treure el màxim rendiment dels seus gols i que a casa és un conjunt difícil de batre. Al Nuevo Los Cármenes el Vilareal va caure derrotat (1-0) en la que és la única victòria del cojnunt andalús; mentre que l'Atlético de Madrid no va passar de l'empat (0-0).
Al Barça, doncs, li espera un partit d'aquells on haurà de mastegar sorra per poder sumar els 3 punts. Podem preveure un partit molt similar al del Molinón on els blaugranes només van aconseguir superar a l'Sporting de Gijón per la mínima (0-1).
A priori no hauria de ser un partit amb molts gols si tenim en compte el pobre vagatge ofensiu del Granada i les dificultats que està tenint el Barça últimament de cara al gol.


Un 4-2-3-1 amb una defensa sòlida i amb jugadors perillosos al contraatac

Per al partit davant del Barça, Fabri té les baixes per lesió dels migcampistes Carlos Martins i Hassan Yebda i del futbolista del planter Richard Boateng. Especialment doloroses són les baixes de Martins i Yebda; dos futbolistes titulars i indiscutibles en l'onze del Granada.
En canvi, per decisió tècnica, han quedat fora de la convocatòria el davanter Odion Ighalo; els defenses Manuel Lucena i Noé Pamarot; i el davanter Franco Jara.

Aquestes baixes, però, no faran variar l'esquema que presentarà Fabri per intentar contrarestar el potencial del Barça. El tècnic gallec ve utilitzant les darreres setmanes un 4-2-3-1 que permet sortir ràpid al contraatac i ser solvent en defensa. Fabri, a més, podria fer jugar els mateixos onze jugadors que aquest cap de setmana van caure derrotats davant de l'Sporting de Gijón (2-0):

PORTERIA

A la porteria el titular és Roberto Fernández. Porter veterà (32 anys) i que destaca pels seus reflexos sota pals. Malgrat cometre dos errors clamorosos en l'últim partit és un porter molt segur i solvent que fa valer la seva experiència per convertir la porteria del Granada en una de les menys golejades de Primera. És un expert en aturar llançaments de penals i un porter molt regular. Correcte amb els peus pateix en el joc aeri.

DEFENSA

La línia defensiva de l'equip la conformaran quatre futbolistes. Al lateral dret hi serà Allan Nyom; a l'esquerra Guilherme Siqueira; i la parella de centrals serà per a Diego Mainz i Íñigo López.

Nyom és un lateral dret molt jove (23 anys) i que ve cedit de l'Udinese. Ràpid; potent; molt corpulent i difícil de superar. No escatima esforços a l'hora de pujar en atac i defensivament és molt solvent. És un dels futbolistes amb més futur de l'equip i el defensa amb més projecció.

El seu homòleg a la banda esquerra serà el brasiler Siqueira. Un esquerrà que pot actuar tant al lateral com al migcentre; això si, sempre per la banda esquerra. Es tracta d'un esquerrà tancat amb molta projecció ofensiva i amb una gran capacitat per sortir amb la pilota controlada des de la defensa. Millor atacant que Nyom, però pateix més en defensa que el lateral francès.

Finalment, al centre de la defensa hi trobarem a Mainz i Íñigo López. El primer és un veterà central (29 anys) que es caracteritza per la seva corpulència; solvència defensiva i per ser molt correct tàcticament. Li manca velocitat però és una assegurança en el joc aeri.
Al seu costat hi serà Íñigo López. Defensa més ràpid que Mainz i que va molt ve al tall. Cap dels dos centrals és un prodigi amb la pilota als peus i sempre que puguin optaran per una passada en llarg abans que per iniciar el joc des de la defensa. Tanmateix, tant Nyom com Siqueira poden oferir una sortida de pilota pel lateral .

MIG DEL CAMP

Al mig del camp Fabri optarà per un doble pivot amb Abel Gómez i Fran Rico. Abel Gómez és un veterà migcentre (29 anys) amb una gran visió de joc i que convina la veterania amb un esperit de sacrifici admirable. No és escel·lent en tasques defensives però si molt solidari. Tècnicament molt correcte, té la funció de nutrir de pilotes als davanters i ajudar en defensa quan la situació ho requereixi. Malgrat tot, amb l'alta possessió que aconsegueix tenir el Barça, Abel Gómez es pot acabr convertint en un migcampista més defensiu que ofensiu.

Mentrestant, el seu company serà el jove Fran Rico. Futbolista provinent del planter del Reial Madrid i que està tenint un paper molt important al mig del camp del Granada. És un futbolista molt similar a Abel Gómez i que compença la seva falta d'experiència amb un desgast físic enorme al mig del camp.

MITJA PUNTA

Si fem cas als últims onzes de Fabri, el tècnic gallec podria apostar per una línia de 3 mitjes puntes amb dos extrems molt i molt ràpids. El dubte és si apostarà per un mitjapunta ofensiu i amb bona visió de joc o per un migcentre més de caire defensiu que reforçi el mig del camp.
Si Fabri opta per la primera opció l'escollit serà amb tota probabilitat Mikel Rico: un futbolista molt tècnic i desequilibrant que pot actuar amb facilitat a l'extrem. Mikel Rico té una excel·lent visió de joc i arribada des de segona línia.

D'altra banda, si Fabri vol reforçar el mig del camp podria optar per col·locar a Moisés Hurtado a l'onze. Futbolista ja conegut pel seu pas per l'Espanyol; pot actuar com a central i com a mitgcampista defensiu. Molt contundent i solvent en defensa, però que no és un prodigi amb la pilota als peus.

El que si que sembla clar és que Uche i Dani Benítez ocuparan els dos extrems. Uche és un futbolista extremadament veloç, potent i incansable que es caracteritza pel seu bon olfacte golejador. Malgrat que la seva posició idònia és la de davanter centre, pot actuar amb molta solvència en qualsevol posició d'atac. Davanter oportunista i que va molt bé en el joc aeri.

El seu homòleg a la banda esquerra serà Dani Benítez. L'autèntica estrella d'aquest equip. Extrem esquerra clàssic té un guant a la seva cama. Ràpid; extremadament desequilibrant; tècnic; i amb un potent xut des de llarga distància. Malgrat que té predilecció per desbordar per la seva banda, també pot actuar a l'extrem dret buscant diagonals. Dani Benitez va ser l'estrella de l'equip la passada temporada i l'autèntica sensació a Segona. El Barça haurà d'anar molt en compte amb ell ja que és letal al contraatac si aconsegueix agafar l'esquena de Dani Alves.

DAVANTERA

Fabri apostarà per un únic punta: Álex Geijo. Veterà davanter (29 anys) amb un olfacte golejador privilegiat. És el típic killer d'àrea capaç de caçar qualsevol pilota que passi per la seva zona. Molt hàbil a l'hora de rematar amb les dues cames no s'ho pensa a l'hora d'encara porteria. Tanmateix, també és molt perillós en el joc aèri. Malgrat que no ha tingut un bon inici de lliga és un davanter nat acostumat a marcar allà per on ha passat. Fora de l'aèra pateix en excés i tampoc és un davanter molt ràpid. No es pot dir que sigui un futbolista lent, però en carrera té poc a fer amb la defensa del Barça.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada